Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1865, διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Κουμουνδούρου στις 4 Μαΐου 1865, με βάση το νόμο που είχε ψηφίσει η εν Αθήναις Β’ Εθνική Συνέλευση, που προέβλεπε έναν βουλευτή για «κάθε 10.000 ψυχές». Απετέλεσαν τις πρώτες εκλογές με το νέο Σύνταγμα του 1864 σε ισχύ, τις πρώτες βουλευτικές μετά την περίοδο βασιλείας του Όθωνα και είχαν αναβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα λόγω της παραίτησης της Κυβέρνησης Κωνστ. Κανάρη στις αρχές Μαρτίου.

Αντί ψηφοδελτίου οι εκλογές έγιναν με σφαιρίδιο λόγω του μεγάλου αριθμού αναλφάβητων, ενώ για πρώτη φορά ψήφισαν οι κάτοικοι της Επτανήσου, η οποία είχε ενωθεί με την Ελλάδα το 1864.

Ο Κουμουνδούρος απέσπασε την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή με περίπου 80 έδρες σε σύνολο 181, ανέλαβε την πρωθυπουργία αλλά παραιτήθηκε επειδή καταψηφίστηκε το οικονομικό πρόγραμμα.

Από την Φθιώτιδα εξελέγησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα οι εξής : Σ. Πλέσσας, Α. Χατζόπουλος, Δ. Τσιριμώκος και Δ. Χατζίσκος.

Ο εκλογικός κατάλογος τού Δήμου Σπερχειάδος πού δημοσιεύουμε προέρχεται από τα Γενικά αρχεία τού κράτους.

Σύντομα θα ακολουθήσει δημοσίευση εκλογικών καταλόγων του 1865 καί του 1891 καί γιά τούς άλλους Δήμους της Δυτικής Φθιώτιδας

Η εγγραφή των εκλογέων έγινε με αλφαβητική σειρά με βάση το βαφτιστικό όνομα των εκλογέων καί περιλαμβάνει: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ηλικία, επάγγελμα. Χαρακτηριστική είναι η απουσία εκλογέων με ηλικία άνω των 70 καί φυσικά η απουσία εκλογέων γυναικών.

Οι πλειονότητα των κατοίκων δηλώνουν γεωργοί, αναφέρονται δε και επαγγέλματα όπως Ποιμήν, Δημοδιδάσκαλος, Ράπτης, Έμπορος, Παντοπώλης,Κρεοπώλης κλπ.

Το 1865 στον Δήμο Σπερχειάδος ανήκαν,με την σειρά τού καταλόγου,τα εξής χωριά:

 1. Αγά(Σπερχειάδα)
 2. Κλωνί
 3. Χαλίλη(Μεσοποταμία)
 4. Παλαιοβράχα
 5. Φτέρη
 6. Καμπιά
 7. Στάγια(Πλάτανος)
 8. Κυριακοχώρι
 9. Νικολίτσι
 10. Αργύρια
 11. Κουφόδενδρα(Σπερχειάδας)
 12. Γυφτοχώρι(Άνω Καλιθέα)
 13. Μπρούφλιανη(Δίλοφο)
 14. Κολοκυθιά

Γιά καλύτερη ανάγνωση, “πατήστε” πάνω στις εικόνες πού ακολουθούν γιά μεγέθυνση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sperchios.com/news/ntokoymento-eklogikos-katalogos-toy-1865-toy-dimoy-spercheiados/

Από admin