Χρονικά περιθώρια θέτει η ΡΑΕ στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των νέων ενιαίων εντύπων λογαριασμών ρεύματος και των αιτήσεων προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη δημοσιότητα έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την απόφαση με τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των νέων ενιαίων εντύπων λογαριασμών ρεύματος και αιτήσεων προσφοράς προγραμμάτων.
Προθεσμίες
Η ΡΑΕ στην απόφασή της δίνει ως προθεσμίες προσαρμογής τις ημερομηνίες ανάρτησης στην ιστοσελίδα της των θετικών αναφορών:
Τη δημοσίευση στις 30 Ιουνίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.
Τη δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022.
Για να γίνει πιο κατανοητό, η ΡΑΕ προτρέπει τους παρόχους να εφαρμόσουν για τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις) τα πρότυπα της απόφασης της για την έκδοση ενιαίων εντύπων:
· Λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και
· Αιτήσεων Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Με τις αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ στους λογαριασμούς ρεύματος δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.
Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης (ΤΕΜ).
Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα ενιαία έντυπα οι τύποι των τιμολογίων διακρίνονται σε τρεiς κατηγορίες:
1. Σταθερή χρέωση
Πρόκειται για προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας. Δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Έτσι, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν θα γνωρίζουν πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα ή δύο χρόνια δεν θα αυξομειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας.
2. «Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης»
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.
3. «Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης»
Πρόκειται για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις
Δείτε τα νέα έντυπα
dikaiologitika.gr