ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Στις 7-4-2023 το σωματείο μας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είχε συνάντηση με τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων Μαγνησίας και Λάρισας στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, όπου πριν από 38 χρόνια τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για μια Ισχυρή Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών όπου αναδείχθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι, όταν απαξιώνονται και υποβαθμίζονται οι δημόσιες δομές και υποδομές τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Ευθύνη όλων μας είναι να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες.

Δυστυχώς διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, επενδύοντας σε μια επικοινωνιακή πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων, απαξίωσαν και υποβάθμισαν τον πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας και πλέον όλοι ομολογούν ότι ο ρόλος του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες είναι ανεκτίμητος & αναντικατάστατος, δυστυχώς για την κοινωνία και τους πολίτες οι πολιτικές που συνεχίζουν να εφαρμόζονται δεν είναι πολιτικές ενίσχυσης του συστήματος, αλλά πολιτικές μπαλωματικού χαρακτήρα του τύπου βλέποντας και κάνοντας χωρίς να δίνουν πραγματική διέξοδο στα προβλήματα και οι επαγγελματίες υγείας υπερβάλλοντες εαυτόν να προσπαθούν να κρατήσουν υγειονομικά όρθια την κοινωνία.

Επίσης και ενώ όλοι, επηρεάζοντας και ασκούντες την πολιτική υγείας γνωρίζουν αλλά και ομολογούν ότι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ο πυλώνας, η βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχει τον ποιο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το Ε.Σ.Υ. της χώρας αλλά και της ασφαλούς διαχείρισης της όποιας υγειονομικής κρίσης, δυστυχώς και εδώ καμία πολιτική μέριμνα δεν πάρθηκε ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της.

Η πάγια διαχρονική μας θέση είναι ότι στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κέντρο Υγείας ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια. Η Πολιτεία να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας, υπηρεσίες που θα είναι ποιοτικές, καθολικά προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.

ΖΗΤΑΜΕ:
1. Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων των οργανισμών των Κέντρων Υγείας για επαρκή στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση.

2. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πληρωμάτων ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας για την ασφαλή και ολοκληρωμένη κάλυψη όλων των περιστατικών σε 24ωρη βάση των περιοχών ευθύνης των Κέντρων Υγείας και άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του Δ/τη της 5ης ΥΠΕ σχετικά με τις οδηγίες για τις διακομιδές.

3. Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων για τους ασθενείς και το προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και εξίσωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των Κέντρων Υγείας με αυτά των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

4. Άμεση λειτουργία του θεσμού των επισκεπτών ιατρών ειδικοτήτων για την πραγματοποίηση εβδομαδιαίων ιατρείων στα κέντρα υγείας.

5. Σχεδιασμό και ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώνει τις ομάδες εργασίας για την εφαρμογή των εν λόγο προγραμμάτων.

6. Κτιριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με ταυτόχρονη αναβάθμιση του συνόλου του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

7. Άμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ΄οίκον νοσηλείας από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δυο δομών.

8. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

9. Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού όλων των δομών υγείας

10. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πραγματικότητα ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Ε.Σ.Υ της χώρας, ενώ η αποδυνάμωση της Π.Φ.Υ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της δευτεροβάθμιας περίθαλψης που είναι τα νοσοκομεία μας, με τον πολίτη να ζει τις γνωστές τραγελαφικές καταστάσεις όπως είναι η πολύωρη αναμονή για μια απλή εξέταση και τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας και για τη βελτίωση στο μέγιστο δυνατό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη και συνάνθρωπο.

Η υγεία μας αφορά όλους.
Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.

ΤΟ Δ.Σ

 

Από admin