Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή το κρούσμα Λέπρας, που εντοπίστηκε στη χώρα μας, με ασθενή που νοσηλεύεται στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο, ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και λόγος πανικού.

Η νόσος του Hansen ή Λέπρα, όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι μία χρόνια λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η πάθηση προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της Λέπρας και η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά δύσκολη και συμβαίνει κάτω από ειδικές συνθήκες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια πάθηση, με συχνότητα που φθίνει συνεχώς παγκόσμια.

Στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί με τα κρούσματα να είναι πια ελάχιστα!

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γ. Κοντοχριστόπουλος, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Διευθυντής, Δερματολογική Κλινική Ε.Σ.Υ., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», διευκρινίζει: «Η λέπρα είναι πάθηση μη θανατηφόρα και απόλυτα θεραπεύσιμη με κοινά αντιβιοτικά. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία ενώ ο εγκλεισμός των ασθενών θεωρείται αναχρονιστικός και ηθικά απαράδεκτος. Για το λόγο αυτό, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Ούτε όμως η νόσος πρέπει να στιγματίζεται και βεβαίως ούτε ο πάσχων από αυτή».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά: «Ο Δερματολόγος είναι o αρμόδιος Ιατρός που γνωρίζει καλά τα συμπτώματα της νόσου, τα αναγνωρίζει έγκαιρα και συστήνει την κατάλληλη θεραπεία. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και ανησυχίας. Οφείλουμε να είμαστε καθησυχαστικοί καθώς η Λέπρα δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί. Για οτιδήποτε παρατηρήσετε, να μην ανησυχήσετε, και να απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας».

Θυμίζουμε ότι πριν μία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είχε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή του, είχε σχολιάσει ότι βρίσκεται «σε καλή κατάσταση» η 65χρονη ασθενής που νοσηλεύεται με λέπρα στην Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου Πατρών.

Από admin