Σόκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Φθιώτιδας η ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ισολογισμού τού Δήμου Μακρακώμης  γιά το έτος 2022. 

Το έλλειμα πού προκύπτει φτάνει το ποσό τού 1.367.573 € !!! καί σήμανε συναγερμό γιά την μελλοντική πορεία τού Δήμου

Γιά το θέμα αυτό ο υποψήφιος Δήμαρχος τού Δήμου Μακρακώμης Κώστας Καραγιάννης έκανε σήμερα παρέμβαση με δελτίο τύπου καλώντας τον Δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις γιά την εκτίναξη του ελλείμματος, από το πλεόνασμα των 110.000 € το οποίο παρέλαβε το 2019 από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Παπαευθυμίου, στο έλλειμμα του 1.367.573 € το 2022

 

Κώστας Καραγιάννης: “Ο Δήμαρχος οφείλει να απολογηθεί για το σκανδαλώδες έλλειμμα των 1.367.573 € του Δήμου Μακρακώμης για το 2022”

Το αποτέλεσμα εκπλήσσει δυσάρεστα, μιας και που αποκαλύπτει έλλειμμα της τάξης του 1.367.573,31 €.

Δημιουργούνται εύλογα, πολλά ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής που οδήγησαν στην εκτίναξη του ελλείμματος, από το πλεόνασμα των 110.000 € το οποίο παρέλαβε το 2019 από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Παπαευθυμίου, στο έλλειμμα του 1.367.000 € το 2022.

Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, αφού οι εξηγήσεις που προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει η Δημοτική Αρχή κάθε άλλο, παρά ξεδιάλυναν το τοπίο.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως:

1. Η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε ως αιτία το αυξημένο κόστος του ρεύματος, για το οποίο όμως έλαβαν επιχορηγήσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα μπορούσαν να το έχουν αντιμετωπίσει εγκαίρως, πριν το έλλειμμα φτάσει σε τέτοιο δυσθεώρητο ύψος.

2. Δόθηκαν γενναίες έκτακτες επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα όπως ο Ιανός, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος από έκτακτα έξοδα τεχνικών παρεμβάσεων και αποκλίνει από τους στόχους του.

3. Λόγω της πανδημίας, δόθηκε η δυνατότητα από την Κυβέρνηση να προσληφθούν δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα και όχι μόνο, με κόστος το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι από τον Δήμο.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως ο Δήμος για ότι έκανε αυτά τα χρόνια έλαβε επιπλέον χρήματα από το Κράτος σε σχέση με τα προηγούμενα και παρά τα μειωμένα έξοδά του εν καιρώ πανδημίας (κλειστά σχολεία και υπηρεσίες, αναστολή εκδηλώσεων κ.α.), κατόρθωσαν τα παραδώσουν ταμείο με έλλειμμα της τάξης 1.367.000 €.

Επίσης, με δήλωση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε καιρούς που η χρηστή διοίκηση θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, ο Δήμος Μακρακώμης καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακής, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύει το έλλειμμα, διαχείρισης των οικονομικών του συναλλαγών.

Η Δημοτική Αρχή αντί να προνοήσει και να βρει έγκαιρα λύση στο διαφαινόμενο έλλειμμα, όπως έκαναν αρκετοί Δήμοι της χώρας, αδράνησε.

Προτίμησε για μία ακόμη φορά, να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί (όπως κρύβει και τους λογαριασμούς του νερού που ακόμα δεν έχουν σταλεί) και κατόπιν εορτής, να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Οι αιρετοί υπηρετούν τους δημότες και έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να διαχειρίζονται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, σύνεση και απόλυτη διαφάνεια την περιουσία και τα χρήματα των Δημοτών.

Στοιχεία που για πολλοστή φορά λείπουν από την σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία κατόρθωσε να οδηγήσει τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Μακρακώμης στο σκανδαλώδες έλλειμματων 1.367.531€.

Από admin