ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Αφήνει υποψίες η επιμονή της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει τη 12ετή Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ»

 

  • Στην προχθεσινή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτημα που συνυπογράφουν μέλη της αντιπολίτευσης και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κα Δεληκούρα, τέθηκε ξανά σε συζήτηση το θέμα της υπηρεσίας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ TOY ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ που περιλαμβάνει την παραχώρηση διαχείρισης ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων σε ιδιώτες για 12 χρόνια με κόστος για το Δήμο μας που ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

  • Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός πως η έλλειψη πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, δε μας επιτρέπει να επηρεάσουμε την έκβαση της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ζήτημα που έχει άμεση απήχηση στις τσέπες των δημοτών μιας και αφορά τα ανταποδοτικά τέλη.

 

Συγκεκριμένα η εισήγησή μας αποτελούνταν από τρία σκέλη:

 

1ον) Την επανεξέταση του θέματος από την Οικονομική Επιτροπή για την εξεύρεση πιο συμφέρουσας και αποδοτικής λύσης

2ον) Τη μη εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτες για 12 έτη

3ον) Την προμήθεια λαμπτήρων οικονομίας led αποκλειστικά για τα 2.600 εναπομείναντα ενεργοβόρα φωτιστικά του Δήμου μας, περιορίζοντας το συνολικό κόστος στις 320.000 ευρώ προ έκπτωσης 

 

  • Προστέθηκε δε και η παράμετρος, πως η ενδεχόμενη έγκριση κατασκευής φωτοβολταϊκού, που συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, θα μειώσει περαιτέρω το ύψος των δημοτικών τελών, καταργώντας την όποια αναγκαιότητα ο Δήμος να προβεί σε μια τόσο μακροχρόνια σύμβαση με δυσβάσταχτο κόστος. 

 

  • Ο Δήμαρχος και σύσσωμα τα μέλη της συμπολίτευσης, πλην ενός, εμμονικά και χωρίς να αιτιολογούν υποστήριξαν την αρχική τους απόφαση και καταψήφισαν την εισήγησή μας.
  • Μάλιστα, ενώ σε πρώτη φάση η ψηφοφορία έληξε με ισόπαλο αποτέλεσμα και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέταση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε χρήση του νόμιμου δικαιώματος της διπλής ψήφου ρίχνοντας την προσπάθειά μας στο κενό.

 

  • Κατά την εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου, εντύπωση προκάλεσε ότι κανείς από τη Δημοτική Αρχή δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει το σώμα, και μας παρέπεμπαν συνεχώς στον παρευρισκόμενο μελετητή, ο οποίος μάλιστα ούτε καν υπογράφει την επίσημη μελέτη της διακήρυξης.

 

  • Μάλιστα, ο κ. Σοφιανός δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφούσα παράταξη υπερψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για άνθρωπο που διαθέτει τις τεχνικές γνώσεις λόγω ειδικότητας και ήταν κάθετος κατά της συγκεκριμένης σύμβασης χωρίς περιστροφές. Όμως, η Δημοτική Αρχή δεν καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τι είδους δεσμεύσεις έχει αναλάβει και επέμεινε στην αρχική απόφασή της και αυτό αφήνει υποψίες.

 

  • Εμείς απ’ την πλευρά μας, επειδή σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαμε να θεωρούμαστε συνυπεύθυνοι, θελήσαμε να βάλουμε φρένο στην όλη διαδικασία η οποία ναι μεν έχει προχωρήσει, αλλά το αρχικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται επιτρέπει την αναβολή της. Ωστόσο δεν καταφέραμε, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, να αποτρέψουμε το χρονικό μιας σύμβασης – βαρίδι για το Δήμο 12ετούς διάρκειας που τη θεωρούμε ασύμφορη έως και επιλήψιμη. 

 

  • Κι επειδή οι ευθύνες δεν είναι συγκεντρωτικά αλλά επιμερίζονται και πρέπει να επιμερίζονται, θεωρούμε σκόπιμο να σας κάνουμε γνωστό τι ψήφισαν αναλυτικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επί του συγκεκριμένου θέματος.

 

Την πρόταση για χρέωση του Δήμου με 5,5 εκατομμύρια ευρώ για 12 χρόνια ψήφισαν:

Τσελεπής Χρήστος, Κοντογεώργος Παναγιώτης, Σπανός Κωνσταντίνος, Κουτσολέλος Γεώργιος, Παπαευθυμίου Οδυσσέας, Στεφανής Γεώργιος, Αρβανίτη Βασιλική, Παπασάρας Ανδρέας, Στεφανής Κωνσταντίνος, Ρήγα Λαμπρινή – Λυδία, Θεόπουλος Κωνσταντίνος, Υφαντής Αλέξανδρος

 

Την πρόταση της αντιπολίτευσης για μη εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτες για 12 έτη και συνολικό κόστος 320.000 ευρώ ψήφισαν:

Παπαευθυμίου Ευθύμιος, Κατσιμάνης Κωνσταντίνος, Καραγκούνης Αθανάσιος, Λιάγκας Δημήτριος, Θεοδοσόπουλος Λάμπρος, Μίχου – Κατσαβριά Μαρία, Κατσανού – Λαμπαδιάρη Δήμητρα, Μπήτος Γεώργιος, Ράμμος Παναγιώτης, Σκαρλάτος Κωνσταντίνος, Σοφιανός Βλάσιος, Δεληκούρα Χαρούλα

 

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης:

Λιτοσελίτης Δημήτριος για λόγους υγείας

Αρβανίτη Βασιλική – Ελένη

Τσώνος Ανδρέας

 

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Από admin