25 έργα, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομ. ευρώ, εκτός των οδικών αξόνων, στον Δήμο Μακρακώμης

Παρουσίαση 25 έργων εκτός των οδικών αξόνων έκανε ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας Χ. Σταϊκούρας την Παρασκευή (3/2) το απόγευμα στην Σπερχειάδα, στην έδρα του Δήμου Μακρακώμης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων – συνεδριάσεων και επαφών του με τις τοπικές κοινωνίες.

«Δεν θα υποσχεθώ τίποτα που δεν πρόκειται να γίνει. Στην τετραετία που μας  πέρασε στον Δήμο πραγματοποιήθηκαν 25 έργα προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τους οδικούς άξονες που κατασκευάστηκαν  η πρόκειται να κατασκευαστούν…»   τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Χρήστου Σταικούρα

Απολογιστικά, και σε βάθος τετραετίας, θέλω να αναφερθώ σε 25 συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες για τον Δήμο Μακρακώμης.

Αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται και σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι έργα πνοής, έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής.

Έργα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή, κρατική ή ιδιωτική, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, εκτός των οδικών αξόνων, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης.

Συγκεκριμένα:

 

1οΚατασκευή του Οδικού Άξονα «Λαμία – Καρπενήσι».

Αυτός ο οδικός άξονας αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

 • Σταυρός – Καστρί, μήκους 18 χλμ, για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε δημοπρατήσει μελέτη προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2020.
 • Καστρί – Μακρακώμη, μήκους 10 χλμ, το οποίο έχει κατασκευασθεί.
 • Μακρακώμη – Νεοχωράκι, μήκους 14 χλμ, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια μελέτη.
 • Νεοχωράκι – Ανατολικό μέτωπο σήραγγας Τυμφρηστού, μήκους 19 χλμ, για το οποίο ήταν σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός μελέτης προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ από το 2016, με διάφορες εμπλοκές στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το Υπουργείο Υποδομών ωριμάζει το 1ο και το 4ο έργο, συνολικού μήκους 35 χλμ.

Προχώρησε στη δημοπράτηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ, το προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί, στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για έγκριση.

Ταυτόχρονα, αναζητείται χρηματοδότηση για το έργο, που εκτιμάται στα 185 εκατ. ευρώ.

 

Με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στην περιοχή μας, με πρόβλεψη να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

 

2ο. Οδικός Άξονας Ε-65.

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά το έργο του νότιου τμήματος του Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα.

Η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 88,3%, και βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως στην κυκλοφορία έχει δοθεί ήδη ένα τμήμα 14,2 χλμ στο τμήμα από την αρχή του Ε65, πριν τη Λαμία, και μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου, με άμεσα ωφελούμενη τη Δυτική Φθιώτιδα.

Το κόστος του έργου είναι 300 εκατ. ευρώ, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Έχει επιλυθεί η εμπλοκή που υπήρξε με τον σιδηρόδρομο, και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο τμήμα μήκους 4,5 χλμ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

 

3ο. Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού Σπερχειάδας – Μακρακώμης.

Το έργο, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στη σχετική Δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ προβλέπει παράλληλα τη βελτίωση κτιρίων και δεξαμενών.

 

4ο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα:

 • Αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώπου περιλαμβάνει κατασκευή γέφυρας στον επαρχιακό δρόμο Μάκρης-Αρχανίου, συλλογή και διάθεση ομβρίων υδάτων, και υποστηρικτικές δράσεις προειδοποίησης, παρακολούθησης και πρόληψης.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών και ασύρματων έξυπνων υδρομετρητών, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ.
 • Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

 

5ο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2».

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα:

 • Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και λοιπού εξοπλισμού στα γήπεδα Μακρακώμης και Πλατυστόμου, προϋπολογισμού περίπου 740.000 ευρώ.

 

 • Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

 

6ο. Εντάξεις αγροτικών έργων.

Εντάχθηκαν, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο μέτρο 4.3.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έργα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2/3 αφορούν την αγροτική οδοποιία Λευκάδας – Φτέρης, και το υπόλοιπο την αγροτική οδοποιία του Αγίου Σώστη.

Επίσης, αξιολογείται, από την Κυβέρνηση, η υποβολή πρότασης προς το ΠΑΑ, του έργου που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας αρδευτικού δικτύου στο Δήμο, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.

 

7ο Έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 3,3 εκατ. ευρώ για τις εξής δράσεις:

 • Έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες, ύψους 325.000 ευρώ.
 • Πόροι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ύψους 315.000 ευρώ.
 • Πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 385.000 ευρώ.
 • Πόροι για την επιπλέον θέρμανση των σχολικών μονάδων, ύψους 49.200 ευρώ.
 • Πόροι για την αποκατάσταση βλαβών υποδομών αρμοδιότητας Δήμου Μακρακώμης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα υποδομής είναι η ανάπλαση πλατειών σε Γαρδίκι, Ροβολιάρι, Μεσοποταμία και Βίτωλη, η κατασκευή γηπέδου στη Γραμμένη, η ολοκλήρωση εργασιών στη γέφυρα στο Καστρί, καθώς και έργα υποδομής στις Δημοτικές Κοινότητες Μεσαία Κάψη, Πτελέα, Δίκαστρο, Περιβόλι, Νικολίτσι, Κυριακοχώρι, Μάκρη, Μάρμαρα, Νέα Γιαννιτσού, Κλωνί, Καλλιθέα, Λευκάδα, Σπερχειάδα και Μακρακώμη.

 

8ο. Αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Οριοθετήθηκαν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι Δημοτικές Κοινότητες Πιτσιωτά, Γραμμένη, Καστρί, Παλαιά Γιαννιτσού, Πάππα, Σπερχειάδα και Μεσοποταμία για τον Ιανό και Γραμμένη και Καστρί, για τις πλημμύρες της 11ης Δεκεμβρίου 2021 αντίστοιχα, και προβλέφθηκε η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής.

3 επιχειρήσεις και 13 συμπολίτες μας έχουν αποζημιωθεί, ενώ για μία περίπτωση που υπάρχει εκκρεμότητα, θα περιληφθεί σε Υπουργική Απόφαση που είναι σε διαδικασία έκδοσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αποζημιώσεων στον Δήμο Μακρακώμης.

Τέλος, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τη διαδικασία αποζημιώσεων για το φυτικό κεφάλαιο, επιλύοντας μία εκκρεμότητα για αρκετούς συμπατριώτες μας, και εδώ, στη Δυτική Φθιώτιδα.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε, εκτάκτως, με 2,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιές οδικών υποδομών και υδραυλικών έργων που προκάλεσε η θεομηνία.

 

9ο. Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας.

Το έργο, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως μεταφερόμενο.

Υπήρξαν και υφίστανται σημαντικά προβλήματα στην υλοποίησή του.

Αυτό απαίτησε την πραγματοποίηση συμπληρωματικών εργασιών, που αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου κατά 11,6 εκατ. ευρώ.

 

10ο. Χρηματοδότηση Τ.Ο.Ε.Β.

Χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας, με επιπλέον ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ωφελούμενων ήταν και ο ΤΟΕΒ Βίστριζας.

 

11ο. Ενίσχυση υποδομών σχολικών μονάδων.

 • Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση τουαλετών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των Γυμνασίων – Λυκείων Σπερχειάδας και Μακρακώμης.
 • Εξασφαλίσαμε, κατόπιν συνεργασίας με την Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», (Hellenic Energy σύμφωνα με τη νέα ονομασία), την ενίσχυση των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Γεωργίου, Καστρίου, Μακρακώμης, Σπερχειάδας και Τυμφρηστού, με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βιντεοπροβολείς.
 • Χρηματοδοτήθηκαν οι σχολικές μονάδες του Δήμου με επιπλέον 36.900 ευρώ για τη θέρμανση και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους.

 

12οΕνίσχυση του Κέντρου Υγείας.

 • Η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτήθηκε με 250.000 ευρώπροκειμένου τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας να αναβαθμιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης παρέλαβε έναν νέο κλίβανο, έναν νέο καρδιογράφο και νέες στολές εργασίας για το προσωπικό, ενώ, αναμένεται, σύντομα, να παραλάβει νέο απινιδωτή.

 • Η 5η ΥΠΕ ολοκλήρωσε το έργο της συντήρησης και βελτίωσης κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, με πόρους από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους 260.000 ευρώ.
 • Το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης προμηθεύτηκε – και είναι στη διαδικασία της εγκατάστασης – ακτινολογικό μηχάνημα με ψηφιακό εκτυπωτή.
 • Η 5η ΥΠΕ έχει εντάξει στο πρόγραμμα 2021-2027 την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Υγείας Μακρακώμης.

 

13ο. Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας.

Μετά την κρίσιμη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση που παρείχε το Υπουργείο Οικονομικών στην εταιρία «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», επετεύχθη η υπογραφή σχετικής ρύθμισης, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε νέα, υγιή βάση.

 

14ο. Αναδιαμόρφωση Πάρκου «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ» στη Μεγάλη Κάψη.

Εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, η αναδιαμόρφωση του Πάρκου, προϋπολογισμού περίπου 173.000 ευρώ.

 

15ο. Ενεργειακή αναβάθμιση πρώην Ειρηνοδικείου Σπερχειάδας και μετατροπή του σε κτίριο γραφείων και Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου Πολιτιστικών Χρήσεων Μακρακώμης.

Τα συγκεκριμένα έργα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», προϋπολογισμού 485.400 ευρώ.

 

16ο. Ιαματική Πηγή Λουτρών Πλατυστόμου.

Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα.

Έχουν οριστικοποιηθεί οι εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αναγνωριστεί, από το Υπουργείο Τουρισμού, δύο ιαματικοί πόροι, ενώ δύο ακόμη βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης.

Το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση του υδατορέματος που διατρέχει το ακίνητο, ενώ η ΕΤΑΔ θα προβεί σε τεχνικό έλεγχο του ρέματος και σε αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου, για λόγους ασφαλείας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας για τον επανακαθορισμό του ρέματος «Λουτρόρεμα», αλλά με απόφαση του Συντονιστή, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

Όταν ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες, το ακίνητο θα αποκτήσει πολεοδομική ταυτότητα με χρήσεις τουρισμού – αναψυχής.

 

17ο. Αναβάθμιση των ΚΕΠ.

Ο εκσυγχρονισμός τους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Το έργο της αναβάθμισής τους εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών να μετατραπούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.

Ο Δήμος Μακρακώμης χρηματοδοτείται με 27.000 ευρώ μέσω της Δράσης για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, Tablets, και γενικότερα την ανακαίνιση του ΚΕΠ.

 

18ο. Ένταξη στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, η παραδοσιακή πρακτική άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι αποτελεί το ένα από τα εννιά στοιχεία που εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, προκειμένου οι σύγχρονες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ή/και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις του.

 

19ο. Επαναλειτουργία του παραρτήματος ΕΦΚΑ.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένο αίτημα, έθεσε σε επαναλειτουργία το παράρτημα στη Μακρακώμη, προς εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

 

20οΠολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι Δημοτικές Ενότητες Μακρακώμης, Σπερχειάδας και Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχουν ενταχθεί σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος.

 

21οΤηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Μακρακώμης, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι 32 δημοτικών κοινοτήτων: Άγιος Γεώργιος, Βίτωλη, Δίκαστρο, Μαυρίλο, Νεοχώρι, Παλαιόκαστρο, Περίβλεπτο, Πιτσιωτά, Πτελέα, Αρχάνι, Γραμμένη, Καστρί, Μάκρη, Παλαιά Γιαννιτσού, Παλιούρι, Πλατύστομο και Λουτρά Πλατυστόμου, Ροβολιάρι, Ανατολή, Άνω και Κάτω Καμπιά, Αργύρια, Γαρδίκι, Κανάλια και Κάτω Κανάλια, Κλωνί, Κολοκυθιά, Κυριακοχώρι, Λευκάδα, Μάρμαρα, Νικολίτσι, Παλαιοβράχα, Παλαιοχώρι, Πλάτανος, Φτέρη.

 

22ο. Εκτέλεση εργασιών για απόκτηση δυνατότητας χρήσης διαδικτύου στα Αργύρια.

Η Cosmote, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένο αίτημα της Κοινότητας, προχώρησε σε εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, και πλέον κατέστη εφικτή η σύνδεση στο διαδίκτυο σε οικιακούς πελάτες στην περιοχή.

 

23οΧορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

Μετά από συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου, εξασφαλίστηκε – μέσω δωρεάς – ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής, μέσω δωρεάς.

 

24οΔωρεά παιδικών παιχνιδιών σε παιδιά στο Ροβολιάρι.

Μικροί μας φίλοι απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά και δημιουργικά παιχνίδια.

 

25ο. Ράλι Ακρόπολις.

Το Ράλι Ακρόπολις, με σκληρή, συλλογική και συντονισμένη δουλειά, επανήλθε στην Ελλάδα, με επίκεντρο την περιοχή μας, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη και πολλαπλές εξωτερικότητες.

Πολλαπλά ωφελούμενος ο Δήμος, με την ειδική διαδρομή Πύργος που περνάει από την Ανατολή και καταλήγει στα Μάρμαρα, την ειδική διαδρομή Περιβόλι που τερματίζει στην κοινότητα Καμπιών, και την παγκοσμίου φήμης ειδική Ταρζάν, η οποία περνάει από το Ροβολιάρι και τερματίζει στην Παλαιά Γιαννιτσού.

Από admin