Ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο καθώς και οι επιδοτήσεις από τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Περίπου στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος ενώ, λίγο πριν ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε και τις επιδοτήσεις ρεύματος προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι καλούνται να πληρώσουν.

Τα τιμολόγια

ΔΕΗ

Ίσως και χαμηλότερα του αναμενομένου, στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο), “τοποθετήθηκε” το τιμολόγιο της ΔΕΗ με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 0,445 ευρώ

ΗΡΩΝ

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, ο Ήρων έθεσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ για το οικιακό (αλλά με πάγιο) και 0,54 για το επαγγελματικό.

PROTERGIA

Στην περίπτωση της Protergia, το τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ.

WATT&VOLT

Η Watt&Volt ανακοίνωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια ως εξής:

-στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

VOLTON

Η εταιρεία VOLTON ανακοινώνει τιμολόγια μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 0,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος

Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ και απορροφά:

έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες,
το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου,
το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa,
το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας:

Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφάται, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφάται έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Πως θα υπολογίσετε το τελικό ποσό – Παραδείγματα

Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών όπως ανακοινώθηκαν παραπάνω.

Δεδομένου ότι οι εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσαν τιμές κοντά στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τελική λιανική για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε γενικές γραμμές κοντά στα 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα.

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Αυτό σημαίνει πως με την επιδότηση στα 0,337 ευρώ και χωρίς κόφτη κατανάλωσης ή εισοδηματικά κριτήρια, η κιλοβατώρα θα κοστίζει για όλους στην λιανική 0,149 ευρώ, δηλαδή περίπου 0,15 ευρώ.

Το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ.).

Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή.

«Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός.

Οι τιμές ρεύματος από τους προμηθευτές θα ανακοινώνονται κάθε 20 του μήνα και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο.

 

Από admin